Παπούτσι και Άσκηση. Τρόποι για το πώς θα επιλέξουμε το σωστό αθλητικό παπούτσι.

Το να αθλούμαστε εντατικά, δίνουμε ξεκάθαρα στον οργανισμό μας το καλύτερο δώρο. Το δώρο λοιπόν είναι τα οφέλη που του προσφέρουμε μέσα από την άσκηση, όσον αφορά τη σωματική μας υγεία .Ωστόσο το περιτύλιγμα του δώρου δεν είναι τίποτα άλλο από τον εξοπλισμό που εμείς απαρτιζόμαστε κατά τη διάρκεια της άσκησης όπως π.χ το παπούτσι μας.

 

Serotonic.gr - Παπούτσι και Άσκηση

 

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στο σωστό παπούτσι και στον ορθό τρόπο πατήματος που πρέπει να έχει ένας ασκούμενος κάνοντας τρέξιμο.

Το να μην  φοράμε το κατάλληλο παπούτσι ή το να μην πατάμε σωστά κατά την διάρκεια της σωματικής  μας άσκησης, αυτό περισσότερο μπορεί να μας βλάψει και να μας δημιουργήσει μυοσκελετικά προβλήματα παρά να μας βοηθήσει.

Επιλέγουμε το κατάλληλο παπούτσι για τρέξιμο, όχι με βάση το χρώμα, το στυλ ή τη μάρκα, αλλά με βάση τι ταιριάζει στο πόδι μας, δηλαδή ποιο εφαρμόζει καλύτερα στο πόδι. Στην αγορά υπάρχουν πάρα πολλά παπούτσια, ειδικά για τρέξιμο, που μπορεί να είναι ιδανικά για τα δικά μας πόδια.

 

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 

1ον: Το παπούτσι που θα επιλέξεις πρέπει να είναι άνετο, έχοντας πλάτος για να μη σε στενεύει και μήκος για να έχει χώρο να απλωθεί το πόδι καθώς τρέχεις.

2ον: Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι να είναι ελαφρύ, για να μην κουράζεσαι επιπλέον.

3ον: Πρέπει να έχει καλή υποστήριξη στο πίσω μέρος του ποδιού (φτέρνα), ώστε να μπορεί να απορροφά τους κραδασμούς και τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα κατά την διάρκεια του τρεξίματος.

 

Δεν υπάρχει σωστός τρόπος πατήματος στο τρέξιμο. Είναι ένας αιώνιος προβληματισμός που απασχολεί προπονητές και κατασκευαστές. Είτε πατάς με την φτέρνα, είτε με το μέσο, είτε με την άκρη του ποδιού. Δεν έχει βρεθεί επιστημονικά ποιο είναι λάθος και ποιο σωστό, γιατί αυτό ακριβώς είναι το πάτημα σου!! Υπάρχουν μεγάλοι αθλητές που ο καθένας έχει το δικό του διαφορετικό πάτημα και στυλ. Εμείς αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι όπως και να πατάς ΠΡΟΣΕΞΕ να μην «ακούγονται» τα βήματα σου, τρέξε δηλαδή πιο ελαφριά. Προσγειώσου στο έδαφος με μικρότερη δύναμη. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για τραυματισμούς. Μάθε λοιπόν να τρέχεις με χαλαρό και ευθυγραμμισμένο σώμα, σταθερή λεκάνη και δύναμη  στα ισχία.

 

SEROTONIC SMART TIP

Προσπάθησε στον ελεύθερο σου χρόνο να περπατάς χωρίς παπούτσια. Δούλεψε τα πέλματα σου. Οι πολλές ώρες χρήσης παπουτσιών τα έχουν «κοιμίσει». Έρευνες έδειξαν ότι σημεία του εγκεφάλου μας είναι σκοτεινά λόγω της αδρανοποίησης των πελμάτων.

 

ΗΞΕΡΕΣ;

Το ¼ των οστών του σώματος βρίσκονται στο πέλμα και συνδέονται μεταξύ τους με αρθρώσεις.

Σχετικά νέα - άρθρα