Ξυπνάς ένα πρωί, και δεν αισθάνεσαι πολύ καλά. Ίσως τα ιγμόρεια σου να είναι γεμάτα βλέννα ή μπορεί να είναι χάλια το στομάχι σου. Το πρόγραμμά σου έλεγε προπόνηση με βάρη ή τρέξιμο, αλλά σκέφτεσαι να το ματαιώσεις μήπως και γίνεις χειρότερα ανεβάζοντας και πυρετό. Θα πράξεις σοφά; Ένας έμπειρος γυμναστής με 16 χρόνια προϋπηρεσίας ως αθλητής και προσωπικός προπονητής, ο Matt Reynolds και ένας αθλητίατρος με εξειδίκευση στους δρομείς αντοχής και συγγραφέας του βιβλίου Running Doc’s Guide to Healthy Running, ο Lewis G. Maharam, έχουν την επιστημονική απάντηση, η οποία συνοψίζεται σε μια φράση: Όχι, δεν είναι ανάγκη να παρακάμψεις την προπόνησή σου να νιώθεις άρρωστος -άσε που η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να καλυτερεύσεις.
>>> Μα πώς ορισμένοι άνθρωποι καταφέρνουν να μην αρρωσταίνουν ποτέ;
Πότε είναι υποχρεωτικό να απέχεις από την γυμναστική
Σύμφωνα και με τους δυο ειδικούς, οι μόνες φορές που θα πρέπει να παραλείψεις μια προπόνηση λόγω ασθένειας είναι αν εμφανιστεί πυρετός πάνω από 37,5 συνοδευόμενος μάλιστα από εμετούς ή διάρροια. «Η άσκηση με πυρετό θα προκαλέσει επιπλέον αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός και αυτό θα σε κάνει να αισθάνεσαι χειρότερα», λέει ο Maharam.
Ωστόσο, η βασική κατευθυντήρια γραμμή του αθλητίατρου βασίζεται στον “κανόνα του λαιμού”: «Αν όλα τα συμπτώματα που εμφανίζεις αφορούν από το λαιμό και πάνω (καταρροή, πονοκέφαλος, φτέρνισμα, κλπ,) προπονήσου άφοβα. Από το λαιμό και κάτω (βήχας με βράσιμο, πόνος στο σώμα, διάρροια, εμετός και πυρετός), τότε μένεις στο κρεβάτι», συμβουλεύει.
>>> Οι τροφές που θα σε κρατήσουν ζεστό και μακριά από τις ιώσεις
«Αν είσαι τόσο άρρωστος ώστε να μην μπορείς να προπονηθείς σωστά, θα το νιώσεις από μόνος σου», λέει ο Reynolds και συνεχίζει:
Πώς θα γυμναστείς αν είσαι απλά κρυωμένος
«Συνεπώς, εάν μπορείς να ελέγξεις την καταρροή της μύτης, το γδάρσιμο στο λαιμό και μια κεφαλαλγία, ξεκίνα για το γυμναστήριο. Αλλά φρόντισε να μετριάσεις ή και να διαφοροποιήσεις την ένταση του προγράμματός σου», λέει ο γυμναστής και συμβουλεύει:
Αν είναι να παίξεις με μπάρες, βάλε πάνω τους όσα κιλά αντέχεις, απλά εκτέλεσε τις μισές επαναλήψεις. Και σίγουρα μην δοκιμάσεις μια διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης. H HIIT ανεβάζει κατακόρυφα τη θερμοκρασία του σώματος και αυτό δεν βοηθά στην περίπτωσή σου.
> Ομοίως, αν είναι να τρέξεις, βάλε στα πόδια όση ταχύτητα θέλεις, αλλά περιόρισε την απόσταση.
Πώς μπορείς να γίνεις και καλύτερα
«Το να αποφύγεις την προπόνηση εάν δεν μπορείς να σταθείς όρθιος από μια ίωση, είναι δεδομένο. Όμως, όταν απλά νιώθεις κρυωμένος, το να κουκουλωθείς στο κρεβάτι περιμένοντας πότε θα ανέβει ο πυρετός, είναι μια λάθος τακτική», λέει ο Maharam και εξηγεί:
«Κυρίως, έχει να κάνει με την βιολογική αντίδραση των μηχανισμών του ανοσοποιητικού, αλλά και την ψυχολογία. Ο ιδρώτας που παράγεις με μια ήπια προπόνηση τις μέρες που αισθάνεσαι κομμάρες ή ελαφριά αδιαθεσία, περιέχει αντιμικροβιακά πεπτίδια που είναι αποτελεσματικά ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μύκητες, μιας και έχουν την ιδιότητα να εισχωρούν στις μεμβράνες των βακτηρίων και τα διαλύουν.
>>> Τα τεράστια οφέλη για τη υγεία σου κάθε φορά που γίνεσαι «μουσκίδι» στον ιδρώτα
Απ’ την άλλη, η σωματική άσκηση αυξάνει το επίπεδο των ενδορφινών που απελευθερώνονται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Και αυτές οι συγκεκριμένες ορμόνες βελτιώνουν άμεσα την ψυχική σου διάθεση», τονίζει ο αθλητίατρος.