Σε «φουσκώνει» το νερό που πίνεις στην προπόνηση; Τι κάνεις λάθος;

Αυτή η σπουδαία ένωση υδρογόνου και οξυγόνου είναι πολύτιμη για τη ζωή σου αφού παίρνει μέρος σε πολλές και ζωτικές μεταβολικές διεργασίες. Το νερό αποσπάται από τα μόρια με σκοπό να οικοδομηθούν μεγαλύτερα μόρια, όπως το άμυλο, το γλυκογόνο, η κυτταρίνη, τα τριγλυκερίδια και οι πρωτείνες ενώ μεγαλύτερα μόρια υδρολύονται σε μικρότερα, όπως γλυκόζη, γλυκερίνη, λιπαρά οξέα και αμινοξέα, για να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας).

Όταν είσαι ενυδατωμένος, το σώμα σου λειτουργεί άριστα: ο μεταβολισμός παραμένει ενεργός (ευνοώντας τις αυξημένες καύσεις), το δέρμα δείχνει φρέσκο και λαμπερό και νιώθεις περισσότερη ενέργεια. Αν υπάρχει έστω και ήπια αφυδάτωση, το σώμα κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει το νερό προκειμένου να αποτρέψει την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη κατακράτηση υγρών και επομένως φούσκωμα. Αν σε «φουσκώνει» το νερό που πίνεις στην προπόνηση μάθε τι κάνεις λάθος και διόρθωσέ το!

Λάθος νο1: Πίνεις από το μπουκάλι

Εντάξει όλοι το κάνουμε, κακά τα ψέματα. Αλλά έχε υπόψη σου ότι το νερό που πίνεις κατευθείαν από το μπουκάλι σε φουσκώνει περισσότερο διότι καταπίνεις και αέρα. Το ιδανικό θα ήταν να ρίχνεις το νερό σε ένα ποτήρι και να πίνεις με αυτόν τον τρόπο το νερό σου. Αλλά επειδή αυτό ανήκει μάλλον στη σφαίρα του φανταστικού όταν εσύ είσαι στο διάδρομο και διψάς τότε καλύτερα ακολούθησε την αμέσως παρακάτω συμβουλή. Διάβασε σχετικά: Εσύ, πώς καθαρίζεις το μπουκάλι του νερού σου;

Λάθος νο2: Πίνεις μονομιάς το νερό

Φρόντιζε να πίνεις μικρές ποσότητες νερού αρκετά συχνά και όχι μεγάλες ποσότητες μονομιάς γιατί πάλι θα καταπιείς αέρα. Επίσης, πίνε κρύα ροφήματα για να μειώσεις την εφίδρωση. Διάβασε σχετικά: To ανθρακούχο νερό σε ενυδατώνει καλύτερα από το κανονικό νερό;

Λάθος νο3: Δεν πίνεις νερό συχνά

Ξεκίνα και ολοκλήρωνε την ημέρα σου με νερό. Το σώμα σου χάνει νερό όσο κοιμάσαι και για 7 – 8 ώρες δεν ενυδατώνεται. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πίνεις ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάς αλλά και όταν πηγαίνεις για ύπνο, προκειμένου να εξασφαλίσεις τη σωστή ενυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει την αθλητική σου δραστηριότητα, να σε κάνει πιο αργοκίνητο και να σου είναι δύσκολο να σηκώσεις βάρη. Η άσκηση απαιτεί επιπλέον νερό, επομένως, βεβαιώσου ότι πίνεις αρκετό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή. Φρόντιζε να παρατηρείς την ποσότητα και το χρώμα των ούρων σου. Θα πρέπει να είναι σχεδόν άχρωμα. Μικρές ποσότητες ούρων ή σκουρόχρωμα ούρα μπορεί να υποδεικνύουν ήπια αφυδάτωση.

Λάθος νο4: Ενυδατώνεσαι μόνον από το νερό

Ενυδατώνεσαι και από τις τροφές. Όταν καταναλώνεις περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε νερό, το σώμα σου απορροφά το νερό πιο αργά επειδή είναι παγιδευμένο στη δομή αυτών των τροφίμων. Αυτή η αργή απορρόφηση σημαίνει ότι το νερό στα τρόφιμα παραμένει στο σώμα σου περισσότερο, προσφέροντας πλήθος από πρόσθετα οφέλη. Το αγγούρι είναι ένα καλό παράδειγμα γιατί περιέχει 95% νερό ενώ περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ίνες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σου.

Σχετικά νέα - άρθρα