Σύγκριση 3 βασικών επιφανειών για τρέξιμο σε εξωτερικό περιβάλλον. Τι πρέπει να προσέχετε.

Με βάση τα δεδομένα της εποχής και των δυσκολιών που αποπνέει αυτή λόγω του εγκλεισμού αλλά και των περιοριστικών μέτρων που πάρθηκαν και μας οδήγησαν μακριά από τους κλειστούς χώρους άθλησης και δραστηριότητας, πήραμε την σκυτάλη και αδράξαμε την ευκαιρία να είμαστε εδώ για εσάς παραθέτοντας ωφέλιμες πληροφορίες και «έξυπνα» tips, που θα σας βοηθήσουν ώστε όλο αυτό, όλη αυτή η ανεξέλεγκτη άθληση σε εξωτερικούς χώρους και μη, να περάσει δίχως τραυματισμούς και καταπονήσεις του μυοσκελετικού συστήματος σας.

Πρώτιστη ανάγκη μας, να βγείτε δυνατοί και ακμαίοι ψυχικά και σωματικά την επόμενη μέρα της επανένταξης στην καθημερινότητα.

Τώρα λοιπόν, που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε στραφεί για την αθλητική μας δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, κάνοντας είτε περπάτημα, είτε γρήγορο βάδην, είτε τρέξιμο, καλό θα ήταν να γίνει αναφορά για το έδαφος και ποια είναι η καταλληλότερη επιφάνεια άσκησης.

Σύγκριση 3 βασικών επιφανειών για τρέξιμο σε εξωτερικό περιβάλλον. Τι πρέπει να προσέχετε.

Θα συγκρίνουμε 3 βασικές επιφάνειες, οι οποίες είναι και οι πιο συχνές που μπορούμε να βρούμε δεδομένων των συνθηκών και των συγκυριών του Covid-19.

ΓΡΑΣΙΔΙ / ΧΟΡΤΑΡΙ: Το γρασίδι είναι μία εξαιρετική επιφάνεια καθότι είναι μαλακό και αυτό το κάνει να δημιουργεί τους λιγότερους κραδασμούς. Οι καταπονήσεις που δέχονται οι αρθρώσεις είναι μηδαμινές και δεν είναι τυχαίο που οι φυσικοθεραπευτές το προτείνουν ως σωστότερη επιφάνεια αποκατάστασης από τραυματισμούς. Στο γρασίδι οι μύες των ποδιών εργάζονται σκληρότερα και δυναμώνουν περισσότερο. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΧΗΣΗ!

 

ΧΩΜΑ: Το χώμα ενώ είναι μια μαλακή επιφάνεια, έχει πολλές ιδιαιτερότητες καθότι μιλάμε για ένα έδαφος που μπορεί να είναι ασταθές έχοντας πέτρες και λακκούβες ή μπορεί να είναι ανισόπεδο έχοντας μικρές κλίσεις ανηφόρας και κατηφόρας. Αποτέλεσμα των παραπάνω να δημιουργούνται πολλές φορές μικροτραυματισμοί στα κάτω άκρα των ποδιών, έσω και έξω σφυρό (αστράγαλο) ακόμα και στα γόνατα. Άρα η χρήση του πρέπει να γίνεται με ΠΡΟΣΟΧΗ!

 

ΑΣΦΑΛΤΟΣ: Η επιφάνεια της ασφάλτου, δυστυχώς είναι πολύ σκληρή και εγκυμονεί κινδύνους τραυματισμών καθότι οι αρθρώσεις μας δέχονται μεγάλη καταπόνηση λόγω των κραδασμών. Οι δυνάμεις που επιστρέφουν στο σώμα μας είναι μεγάλες. Καλά είναι η χρήση του να αποφεύγεται από αρχάριους και μη γυμνασμένους εκτός κι αν είστε δρομείς μεγάλων αποστάσεων, όπου και η προπόνηση σας αφορά καθαρά τέτοιου είδους επιφάνειες άσκησης. Είναι η επιφάνεια εδάφους που μπορούμε να την βρούμε πιο εύκολα γι’ αυτό ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ!

 

SEROTONIC SMART TIPS

 

Tip 1: Μη ξεχνάτε, για οποιαδήποτε μορφή άσκησης, ήπιας ή έντονης, να φοράτε αθλητικά παπούτσια με υποδομή και στήριξη στο πίσω μέρος του πέλματος (φτέρνα).

 

Tip 2: Κατά την διάρκεια της προπόνησης σας στο εξωτερικό περιβάλλον, κοιτάξτε ψηλά, όχι με το πιγούνι αλλά με τον θώρακα. Έρευνες έχουν δείξει ότι χαλαρώνουν οι τυχόν εντάσεις του αυχένα.

 

Tip 3: Κατακλείστε το μυαλό σας με θετικές σκέψεις!!

Σχετικά νέα - άρθρα